Previous
Next

Historiske grupper

Her er gruppene som deltok under festivalen i 2023. Flere av disse får du garantert gjensyn med under årets festival, siden de alltid har spennende saker å vise oss. Programmet for i år er under utvikling. 
 

De Norske Frilansene

Frilansene er en kulturhistorisk organisasjon for europeisk middelalder, med fokus på perioden 1397-1434. Frilansene driver historisk forskning, historisk aktivitet og historisk formidling innenfor sine virkeområder. Gjennom forskning legger de grunnlaget for hvordan aktiviteten skal utføres. Gjennom aktivitetene bekrefter de forskningen og gjennom formidling ønsker de å videreføre kunnskapen. Foreningen har stridsmenn og kvinner, som mestrer de fleste relevante våpenformer. Frilansene er oppført i programmet med kanonade, der de avfyrer sin historiske kanon Margretes Vrede og på søndagen står de for Ridderoppvisning sammen med Troillspeilet. 

Kongshirden 1308 Akershus

Dyktige, kunnskapsrike og med levende leirliv!

Kongshirden 1308 er en forening for levendegjøring av historie, som arbeider for å gjenskape utvalgte deler av middelaldersk liv og virke i Norge, med Håkon V Magnussons regjeringstid (1299-1319) som tidsmessig avgrensning. Medlemmene forsker på og rekonstruerer drakter og utrustning fra denne tidsperioden. Størst mulige grad av autentisitet er deres målsetning. Kongshirden har åpen leir under hele festivalen der de demonstrerer håndverk og matlaging. Hvordan lager man en trebolle, hvor mye veier et sverd, og hva skjedde hvis man ble syk i middelalderen? Dette og mange andre spørsmål kan du få svaret på i Kongshirdens leir!

Friknektene

Friknektene er en gruppe entusiaster som trener middelalder-svgerdkamp i Oslo, også kalt blankvåpen. De har leir på festivalen og hjelper oss i tillegg med praktisk forskning på hvordan å bevege seg med blanke våpen og skinnende rustning i dagens Oslo sentrum. Friknektene stiller med åpen leir under festivalen og svarer deg gjerne på spørsmål om riddere og rustning. 

Middelalderforeningen Hedmark

Middelalderforeningen i Hedmark er et sosialt og faglig forum for middelalderinteresserte. Blant aktvivitetene er; draktsøm, matlaging og bueskyting. Langbue var et vanlig våpen i middelalderen og treffsikre bueskyttere hadde høy status. Nå har du muligheten til å prøve deg som bueskytter på middelalderforeningens buebane i Festningsgata.

Vikverir

Vikverir er en blankvåpengruppe fra Buskerud, som trener og sloss etter hærkampsystemet. Hva er vel en middelalderfestival uten brave kvinner og menn med lange sverd, store økser og godt humør, som denger løs på hverandre over den minste lille ting? Nå er tiden inne for å avgjøre hvem som er årets beste kriger! Vikverir har leir og kampshow på Prins Carls Bastion.

Vingulmark

Vingulmark er den største viking-kampgruppen i Osloområdet og sloss etter hærkampsystemet. Selv om gruppen fokuserer på utrustning og drakt fra vikingtid, har det de siste årene, før pandemien kom, vært økt interesse for å også representere middelalder på markeder i inn- og utland. Vingulmark har leir og kampshow sammen med Vikverir på Prins Carls bastion. 

Frie Duellister

Også i år kommer Frie Duellister med fekte-oppvisninger under Oslo Middelalderfestival. De trener Historical European Martial Arts (HEMA), som er fekting og nærkamp basert på historiske lærebøker i emnet. De legger vekt på autentiske teknikker og våpenbruk fra perioden. HEMA er også en sport og klubben deltar i både nasjonale og internasjonale turneringer. De tilbyr kurs i flere disipliner som sverd/buckler, rapier/dagger og langsverd. Alle treninger er åpen for alle over 15 år. Duellistene har stand og fekte-oppvisning på bastionen.

Norsemen

Denne gruppen trener og viser Buhurt, også kalt HMB (Historical Medieval Battle), som er en fullkontakt sport for de som liker en ekstra utfordring. Ikke bare skal du svinge et sverd og bryte ned motstanderne dine, du skal også gjøre det mens du bærer på en tung rustning.