Previous
Next

Historiske grupper

På Prins Carls bastion blir det historisk leir med de største norske historiske gruppene. Besøk leiren og se spennende håndverk og leirliv! På bastionen har vi også satt opp en kampplass med eget program.


De Norske Frilansene

Frilansene er en kulturhistorisk organisasjon for europeisk middelalder, med fokus på perioden 1397-1434. Frilansene driver historisk forskning, historisk aktivitet og historisk formidling innenfor sine virkeområder. Gjennom forskning legger de grunnlaget for hvordan aktiviteten skal utføres. Gjennom aktivitetene bekrefter de forskningen og gjennom formidling ønsker de å videreføre kunnskapen. Foreningen har stridsmenn og kvinner, som mestrer de fleste relevante våpenformer. Frilansene er oppført i programmet med kanonade, der de avfyrer sin historiske kanon Margretes Vrede og på lørdag og søndag står de for Ridderoppvisning sammen med Troillspeilet. 

Kongshirden 1308 Akershus

Dyktige, kunnskapsrike og med levende leirliv!

Kongshirden 1308 er en forening for levendegjøring av historie, som arbeider for å gjenskape utvalgte deler av middelaldersk liv og virke i Norge, med Håkon V Magnussons regjeringstid (1299-1319) som tidsmessig avgrensning. Medlemmene forsker på og rekonstruerer drakter og utrustning fra denne tidsperioden. Størst mulige grad av autentisitet er deres målsetning. Kongshirden har åpen leir under hele festivalen der de demonstrerer håndverk og matlaging. Hvordan lager man en trebolle, hvor mye veier et sverd, og hva skjedde hvis man ble syk i middelalderen? Dette og mange andre spørsmål kan du få svaret på i Kongshirdens leir!

Friknektene

Friknektene er en gruppe entusiaster som trener middelalder-sverdkamp i Oslo, også kalt blankvåpen. I år har Friknektene et «escape-room» i det ene teltet. «Flukten fra fangeteltet», et tilbud beregnet på barnefamilier. Her har man 8 minutter på seg til å klare å rømme før soldatene kommer tilbake for å sette fangen i gapestokken. For å prøve seg må man registrere seg i Friknektenes leir. 

Middelalderforeningen Hedmark

Middelalderforeningen i Hedmark er et sosialt og faglig forum for middelalderinteresserte. Blant aktvivitetene er; draktsøm, matlaging og bueskyting. Middelalderforeningen har gjestet festivalen mange ganger og har de siste ti årene stått for bueskytingen. De stiller med leir på bastionen og har bueskyting for publikum begge dager. Langbue var et vanlig våpen i middelalderen og treffsikre bueskyttere hadde høy status. Nå har du mulighet til å prøve deg som bueskytter på middelalderforeningens buebane ved Jomfrutårnet på bastionen!

 

Kongsmenn av 1374

Gruppen driver med formidling rundt riddervesenet i middelalderen med fokus på Norge. De har en leir med en bemannet utstilling, der de forteller om og viser riddervesenets utvikling. Både om utvikling av våpen og utstyr og om norsk adel. De demonstrerer hvordan rustninger og våpen faktisk fungerte i kamp. 


Frie Duellister

Også i år kommer Frie Duellister med fekte-oppvisninger under Oslo Middelalderfestival. De trener Historical European Martial Arts (HEMA), som er fekting og nærkamp basert på historiske lærebøker i emnet. De legger vekt på autentiske teknikker og våpenbruk fra perioden. HEMA er også en sport og klubben deltar i både nasjonale og internasjonale turneringer. De tilbyr kurs i flere disipliner som sverd/buckler, rapier/dagger og langsverd. Alle treninger er åpen for alle over 15 år. Duellistene har stand og fekte-oppvisning på bastionen.

Norsemen

Denne gruppen trener og viser Buhurt, også kalt HMB (Historical Medieval Battle), som er en fullkontakt sport for de som liker en ekstra utfordring. Ikke bare skal du svinge et sverd og bryte ned motstanderne dine, du skal også gjøre det mens du bærer på en tung rustning.